Spaarlamp

Schema

Voor de tuinverlichting heb ik ongeveer 10 spaarlampen in gebruik. De meeste lampen zijn 5 Watt, maar er zijn er ook van 7 en 9 Watt. Ze branden als het donker is, dus gemiddeld twaalf uur per etmaal. Vanaf de ingebruikname zijn er nu twee lampen stuk. De levensduur bedraagt ongeveer 8000 uur.
Bij beide lampen was er een van de twee gloeidraden stuk. Ze waren vrij gemakkelijk weer aan het branden te krijgen door de defecte gloeidraad te overbruggen, hiervoor moesten ze wel worden open gezaagd.
Ik heb meteen van de gelegenheid gebruik gemaakt om het schema uit te zoeken en te tekenen in Coreldraw. De schakelfrequentie bedraagt ongeveer 25 kHz.


 


 

Constructie

Alle onderdelen zitten bij de 5W lamp op een rond printplaatje van 32 mm. diameter. De onderdelen van beide lampen zijn discrete componenten en er zijn dus geen ic's gebruikt.
De 9W lamp is iets groter en bevat zelfs 3 trafo's of spoelen, elco's en hoogspannings transistoren. Ik ben verbaasd dat zo'n ingewikkelde lamp nog zo weinig kost, er is al een prijs van €3 voor een 9 Watts lamp.

Besparing

Een spaarlamp van 5 Watt, die men koopt voor ongeveer €5, zal zich in ongeveer een half jaar terugverdienen als deze gemiddeld 12 uur per etmaal brandt. Zie de volgende berekening:
Zou men een gloeilamp toepassen, dan zou men voor dezelfde lichtopbrengst een lamp van 25 Watt moeten nemen. Dit is 20 Watt verschil.
De prijs van 1 kilowattuur (1 kWh) is 10 €cent. In 1000/20 = 50 uur hebben we dus een voordeel van 10 €cent.
Voor €5 voordeel zou de lamp dus 5/0,1 x 50 uur = 50 x 50 uur = 2500 uur = 0,5 jaar moeten branden.
In deze tijd zouden er 2 gloeilampen zijn stukgegaan (levensduur 1000 uur). De prijs hiervan komt er nog bij.