English
Scoreboard Last update 16 februari 2008

Scoreboard voor de biljartvereniging

  Vooraanzicht

Omstreeks 1983 heb ik twee scoreborden gemaakt voor de Biljartvereniging 'De Bun' te Huizen n.h. Ik had nog wat aantekeningen liggen en het leek me nuttig deze te publiceren op internet voor eventuele nabouwers.

blokschema
Blokschema

Een bord bestaat uit een weergavedeel en een bedieningskastje, verbonden door dun tweelingsnoer. Dit snoer dient zowel voor de voeding als voor de besturing. De afmetingen van het weergavedeel zijn: breedte 104 cm., hoogte 78 cm. en diepte 13 cm.

Korte technische beschrijving

  • Het scorebord bestaat uit een bedieningskastje en een display-eenheid.
  • Ingevoerde gegevens op het bedieningskastje moeten worden weergegeven op de display-eenheid.
  • Er loopt hiervoor een continue datastroom van bedieningskastje naar de display-eenheid.
  • Het bedieningskastje krijgt voeding vanuit de display-eenheid.

Zowel data als voeding lopen over een tweedraads verbinding, zoals vroeger gebeurde met uhf antenneversterkers op het dak. Het snoer is dun schemerlampen- of luidsprekersnoer. De afstand bedraagt ongeveer 15 meter, maar kan veel groter worden als dat nodig is.
Om data en voeding te combineren over een tweedraads verbinding en aan het andere einde weer te scheiden, zijn er cross-over filters nodig. Elk filter bestaat uit een spoel en een condensator. Het cross-overfilter is in staat wisselspanning en gelijkspanning te scheiden. De voeding voor het bedieningskastje is de gelijkspanning, deze moet worden gescheiden van de data. Aangezien de data ook een gelijkspanningscomponent bevat, moet de data eerst worden omgezet naar een wisselspanning. Dit gebeurt met CDS codering.

Het display gedeelte bevat 8 cijfers: 2 maal 3 cijfers voor de caramboles en twee cijfers voor de beurten. Elk cijfer bestaat uit een matrix van 7x5 lampjes. Elk cijfer wordt bediend door 4 bits (BCD-codering). De 8 cijfers moeten dus bediend worden door 8x4 =32 bits. Dit pakket van 32 bits wordt ongeveer 120 maal per seconde verzonden vanaf het bedieningskastje. De pakketten zijn gescheiden door synchronisatiepulsen. Dit zijn perioden waarin het signaal niet verandert gedurende 2 bits. De Schmitt-trigger schakeling aan de ontvangstkant geeft een signaal af als er zo'n periode van "2 bits niets" voorbijkomt. Dit signaal is de latchpuls voor het serieregister in de ontvanger.

Alle bits in het datapakket duren korter dan de syncpuls en de tijdconstante van de Schmitt-triggerschakeling is langer dan het langste databit en korter dan de syncpuls. Als het langste databit 1 lang is en de syncpuls 2, dan moet de tijdconstante van de Smitt-trigger liggen tussen 1 en 2, dit is dus niet kritisch en werkt ook bij veel langere datapakketten.

In het weergavedeel wordt de CDS code gedecodeerd naar seriedata en in een schuifregister omgezet naar BCD code. Via een schakeltranstor, relais matrix en diodematrix worden de display lampjes bestuurd.

Algemene opmerkingen

Bij het nabouwen is een scope (electronenstraal oscillograaf) noodzakelijk om de diverse signaalvormen te bekijken.

Naam
E-mail
Bericht


Achterzijde van het scorebord. Achteraan de relaisbak. De witte draaischakelaars zijn oud en worden niet gebruikt.
  Back  
  Bediening
 
  Signaalloop
 
  ontvanger
 
  Relaisbak
 
  Display
 
  Voorbeeld
 
Locations of visitors to this page